Публикувана от Виолета Матева на 21 Март 2015
![]() | Необходими продукти 20 г жива мая 2 яйца без един жълтък за намазване 2 с л олио 200 мл прясно мляко 50 мл топла вода за маята 1 ч л захар 1 равна ч л сол 200 г сирене 600 г брашно семена за поръсване |
Маята се разбива в топлата вода със захарта и се оставя да шупне. Замесваме меко тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 40 минути. Отделят се 3 топчета с големина на ябълка. Останалото тесто разделяме на 3 равни части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазваме с олио и поръсваме натрошено сирене. Нареждат се една върху друга. В центъра на корите поставяме чашка, от нея навън се правят 8 разреза и получаваме 8 части. Всяка се усуква, леко се разпъва и оформяме листата на цветето. От двете топчета се оформят два фитила, сплитаме и двата края, свързваме като венец, поставя се в средата на питката. Останалото тесто се разточва, изрязваме 8 кръгчета - от 6 се оформя една роза, останалите две за листенца. Поставяме в средата на венеца. Втасва още 20 мин. Намазва се с разбит с 1 с л олио жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 170 градуса около 30 минути, ако е нужно покриваме с фолио да не прегори ! Много приятни емоции и настроение през пролетта ! |