www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 18 Март 2015

Маймунски козунак със сладко от ягоди

Необходими продукти
3 яйца - 1 жълтък за намазване отгоре
25 г мая
ванилия
есенция ром
700 г брашно
150 г захар
200 мл прясно мляко
70 мл олио и разтопена мас, смесени по равно
сладко от ягоди

Активираме маята в малко прясно мляко с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно и оставяме да шупне. Пресява се брашното, в средата сипваме разбити яйца със захарта, половината мазнина (другата е за доомесването), останалото прясно мляко, ванилия и есенция ром. Замесва се меко тесто, като при месенето се добавя оставената мазнина и месим докато се усвои. Оставя се 1 час на топло да втаса.

Късат се топчета, сплескват се с ръце. В средата поставяме малко сладко и оформяме на топче. Така се прави и с останалото тесто. Нареждат се в намаслена и набрашнена форма за кекс като маймунски хляб. Оставя се още 20 минути да втаса. Намазва се с разбития жълтък, поръсваме захар кристал. Печем в умерена фурна 170 градуса около 55 минути, като 20 минути преди края се покрива с фолио, да не прегори !