www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 12 Март 2015

Хачипури

Необходими продукти
3 ч.ч брашно
200 мл. айран
220 г.  сирене
100 г.  кашкавал
1 яйце и 1 яйце за плънката
1/2 ч.л сол
1/2 ч.л захар
2 с.л олио
50 г. масло
1/2 ч.л сода

2 чаши брашно се пресяват заедно със содата и в средата се прави кладенче. Захарта, солта, олиото и яйцето се разбиват с айрана. Течността се сипва постепенно към брашното и се замесва тесто. Оставя се да почине за половин час.

След това тестото се оформя като руло и се реже на 10 кръгчета. Те се овалват в останалото брашно и се разточват на тънки питки. В средата им се слага плънка, приготвена от настъргано сирене, кашкавал и яйцето. Краищата се завиват. Обръщат се със завитата част надолу и пак се разточват.

Пекат се от двете страни на загрят тиган. Готовите питки се намазват с масло и се покриват с кърпа.