www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 09 Март 2015

Лучник - II вариант

Необходими продукти
за тестото:
1/2 кубче мая
1 ч.л захар
3 с.л олио
1 с.л сол
400 мл топла вода
около 800г брашно

за плънката:
1 кг кромид лук
2 картофа
2 червени сухи чушки
черен и червен пипер
чубрица
сол на вкус

Първо се приготвя плънката:
Лукът се нарязва на ситно (аз използвах кухненски робот) и се задушава в няколко лъжици олио. Като промени цвета си и поомекне добавих настърганите картофи, натрошените сухи чушки и подправките. Задушава се до готовност. Оставя се да се охлади.

Замесва се обикновено тесто от изброените продукти. Оставя се да втаса и се разделя на две части, а едната на още две малки.

Разточва се голямата топка на кора по-голяма от тавата, в която ще се пече. Разстила се половината от плънката. Отгоре се покрива с разточена кора от малките топки. Изсипва се другата половина от плънката и се покрива с последната разточена топка тесто. Загръщат се стърчащите краища, като се притискат хубаво. Оставя се да втаса около 30 минути, намазва се с разбито яйце с малко прясно мляко и се пече на 200 градуса до готовност (не съм засичала времето, просто проверявах).