Публикувана от Добринка Петкова на 09 Март 2015
![]() | Необходими продукти за тестото: 1/2 кубче мая 1 ч.л захар 3 с.л олио 1 с.л сол 400 мл топла вода около 800г брашно за плънката: 1 кг кромид лук 2 картофа 2 червени сухи чушки черен и червен пипер чубрица сол на вкус |
Първо се приготвя плънката: Лукът се нарязва на ситно (аз използвах кухненски робот) и се задушава в няколко лъжици олио. Като промени цвета си и поомекне добавих настърганите картофи, натрошените сухи чушки и подправките. Задушава се до готовност. Оставя се да се охлади. Замесва се обикновено тесто от изброените продукти. Оставя се да втаса и се разделя на две части, а едната на още две малки. Разточва се голямата топка на кора по-голяма от тавата, в която ще се пече. Разстила се половината от плънката. Отгоре се покрива с разточена кора от малките топки. Изсипва се другата половина от плънката и се покрива с последната разточена топка тесто. Загръщат се стърчащите краища, като се притискат хубаво. Оставя се да втаса около 30 минути, намазва се с разбито яйце с малко прясно мляко и се пече на 200 градуса до готовност (не съм засичала времето, просто проверявах). |