www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Перфанова на 27 Февруари 2015

Агнешка дроб сарма на фурна

Необходими продукти
1 кг агнешки комплект
2 ч.ч. ориз
6 ч.ч. бульон
1 с.л. джоджен
сол
50 мл. олио
3 яйца
120 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
1 глава лук

Агнешкият комплект (1 кг), който съдържа агнешки бял и черен дроб, и сърце, се сварява до готовност, като бульонът от варенето се запазва и прецежда. Варенето на агнешкия комплект отнема около час, докато продуктите омекнат напълно. След това се оставят леко да се охладят и се нарязват на кубчета.

Лукът (1 глава) се нарязва на дребно и се задушава до омекване в олиото (50 мл.). След това към него се добавя оризът (2 ч.ч.) и се пържи, докато стане прозрачен. Смесва се с нарязаните на кубчета агнешки дреболии и всичко се подправя със сол и джоджен (1 с.л.). Изсипва се в тавичка и се залива с бульон (6 ч.ч.). Пече се на силна фурна около час или докато оризът поеме течността.

След това се залива със смес от разбитите прясно мляко (120 мл.), брашно (2 с.л.) и яйца (3 бр), и се връща във фурната за още 15 минути. Агнешката дроб сарма може да се поднесе и топла, и студена.