www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 26 Февруари 2015

Сладкиш с карамел и шоколад

Необходими продукти
2 яйца
1 к ч захар
1/2 к ч олио
100 мл прясно мляко
1 ч л бакпулвер
2 с л течен шоколад
1-2 к ч брашно

за карамела:
1 к ч захар
1 шепа орехови ядки

за крема:
2 банана - добре узрели
100 мл сладкарска сметана
1 с л пудра
100 г течен шоколад

Приготвя се карамела - в купа сипваме захарта и на котлона загряваме докато стане с приятен златист цвят, сваля се и добавяме едро нарязаните орехи. Разбърква се и сипваме върху алуминиево фолио да стегне. После се начуква на ситно за украса на сладкиша.

В купата се сипва 1 к ч вода, малко захар и с останалия карамел се загрява отново докато всичко останало по дъното не се разтопи, това е за сиропирането.

Приготвя се блата от разбити яйца, захар, олио, прясно мляко, брашно, бакпулвер и течния шоколад. Печем го до суха клечка, изважда се и щом се охлади срязваме на две през средата. Сиропират се двете половини от блата. Намазваме с крем, приготвен от разбита сметана с пудрата захар и 2 намачкани с вилица банана, Отгоре намазваме с останалия шоколад и част от крема, Поръсваме с натрошения крокан и настърган шоколад, Оставя се за 1 нощ в хладилника !