www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 05 Ноември 2011

Торта "Гараш"

Необходими продукти
За блата:
4 белтъка
175 г орехи
1/2 ч. ч. пудра захар
1 с. л. брашно

За крема:
200 гр. шоколад
200 мл. готварска сметана
1/2 ч. ч. захар

За глазурата:
100 гр. шоколад
80 мл. готварска сметана
1 с. л. олио

Белтъците се отделят от жълтъците и се слагат в купа. Пудрата захар се пресява при белтъците и се разбива с тел, орехите се смилат с помощта на кухненския робот и се добавят. Разбърква се и когато се забележат малки мехурчета, се поръсва брашното. Отново се разбива и се разпределя във форми за печене, като във всяка има намазнена готварска хартия. Може да се получат два или три блата, в зависимост от размера им. При мен се получиха два блата с диаметър 22 см. Всяка форма се пече в умерено загрята фурна.

Съставките за крема се смесват и се разбиват с миксер за 5-6 минути. Готовият крем се разпределя равномерно върху всеки от блатовете, които се подреждат един върху друг.

В тенджера се разтопява шоколадът за глазурата и се смесва със сметаната и олиото. Получената глазура се нанася равномерно върху тортата. Заглажда се със шпатула. Преди сервиране тортата се оставя да престои в хладилник, за да се стегне. Може да се украси с орехи и шоколад, аз използвах сметана и захарен фондан.