www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Елена Пенчева на 19 Февруари 2015

Ориз с пилешко по китайски

Необходими продукти
200 гр. дългозърнест ориз
450 мл. студена вода
100 гр. пилешка шунка
200 гр. пилешко филе
2 яйца
4 с.л. олио
100 гр. замразени зеленчуци
сол
черен пипер
соев сос и други подходящи подправки на вкус

Измийте ориза много добре. Прехвърлете го в тенджера и го залейте с 450 мл. вода. Сложете тенджерата на силен огън да възври ориза и го оставете да ври около 10 минути, докато се изпари половината вода. След това покрийте тенджерата и намалете котлона до най-ниска степен. Оставете ориза да уври за 10-15 минути.

* Докато оризът ври на бавен огън не отваряйте капака. Ако го направите, ще се загуби парата, която се образува в съда, и така оризът няма да уври колкото е нужно. След като оризът е готов, го оставете да се охлади напълно в същата тенджера, за да се изпари всичката влага и при пърженето да не слепне.

Нарежете шунката на малки кубчета. Нарежете и пилешкото филе също на малки кубчета. Яйцата разбийте в купа и оставете на страна. Зеленчуците размразете предварително. Сложете олиото в дълбок тиган или уок . Оставете олиото да загрее до момент, в който започне да пуши ( т.е. много горещо). Сложете нарязаното на кубчета месо, като разбърквате непрекъснато. След 2-3 минути прибавете и ориза. Запържвате всичко на много силен огън около 1-2 минути. Изсипете и зеленчуците, като също бъркате енергично за около 2 минути. И накрая сипете разбитите яйца, като продължавате да бъркате.

Подправете ястието със необходимите подправки.