Публикувана от Виолета Матева на 06 Февруари 2015
Необходими продукти 1 пакет суха мая 100 мл топла вода за маята 1 ч ч прясно мляко 1 ч л захар 1 ч л сол 1 ч л оцет 3 с л олио 1 ч ч пълнозърнесто брашно, смесено с 400 г бяло брашно семена за поръсване 1 белтък за намазване | |
Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 2 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 15 минути. Сипва се в средата на смесените брашна, добавят се останалите продукти и замесваме средно меко тесто. Оставя се на топло 40 минути да втаса. Разделя се на 3 части. Всяка от двете се разделя на още две части и се оформя с намазнени ръце на дълги фитили. Два по два се усукват и нареждат в тава върху хартия за печене под формата на сърце. Третата част се оформя на малки фитили, като двата края се завиват към средата и се нареждат в средата на сърцето. Намазва се с разбит белтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 100 градуса около 15-20 минути, през това време питката се надига, увеличаваме на 170 градуса и печем още 20 -25 мин. до готовност. Вкусно и здравословно ! |