www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 06 Февруари 2015

Питка сърце с пълнозърнесто брашно

Необходими продукти
1 пакет суха мая
100 мл топла вода за маята
1 ч ч прясно мляко
1 ч л захар
1 ч л сол
1 ч л оцет
3 с л олио
1 ч ч пълнозърнесто брашно, смесено с 400 г бяло брашно
семена за поръсване
1 белтък за намазване

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 2 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 15 минути. Сипва се в средата на смесените брашна, добавят се останалите продукти и замесваме средно меко тесто. Оставя се на топло 40 минути да втаса.

Разделя се на 3 части. Всяка от двете се разделя на още две части и се оформя с намазнени ръце на дълги фитили. Два по два се усукват и нареждат в тава върху хартия за печене под формата на сърце.

Третата част се оформя на малки фитили, като двата края се завиват към средата и се нареждат в средата на сърцето. Намазва се с разбит белтък и поръсваме семена.

Печем в загрята фурна 100 градуса около 15-20 минути, през това време питката се надига, увеличаваме на 170 градуса и печем още 20 -25 мин. до готовност.

Вкусно и здравословно !