www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Гергана Коджабашийска на 05 Ноември 2011

Солената торта на мама

Необходими продукти
6 сварени яйца
2-4 сварени картофа
някакъв колбас /най - подходящи са кренвиршите/
лютеница
сирене
кисели краставици
кашкавал
майонеза
кисело мляко

За целта е нужно да имате специална форма за кекс, стените на която се отделят.

1. Намачкайте добре сварените картофи, така че да се получи еднородна смес и овкусете със сол. Поставете във формата за кекс и загладете добре. Притискайте хубаво във всички ъгли, за да не останат дупчици, които да развалят вида на тортата. Височината на първия ред трябва да е някъде 2 см, не повече.

2. Отделете белтъците от жълтъците и ги настържете, поставете във формата, отново притискайки. Жълтъците остават за украса на тортата.

3. Настържете кренвиршите или колбасът, който сте си избрали и поставете във формата, разпределете равномерно.

4. Намачкайте сиренето и смесете с лютеницата, изсипете във формата и отново загладете.

5. Настърежете кисели краставички и оставете за малко да се отцедят, за да не стане прекалено водниста тортата. Поставете отново във формата, разпределяйки ги равномерно.

6. Настържете кашкавала, отново равномерно разпределете.

7. Разбийте майонеза с кисело мляко и изсипете във формата.

8. Настържете жълтъците най - отгоре директно във формата, защото иначе ще се сплескат и няма да да стоят красиво. По желание може да украсите с маслини, които предварително сте разрязали на четири и сте им отстранили костилките.