www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 17 Януари 2015

Какаов сладкиш

Необходими продукти
1 кофичка кисело мляко
1 равна ч л сода бикарбонат
1 ч ч захар
2 ч ч брашно
1/2 ч ч олио
1 с л какао
кора от портокал

глазура:
3 с л масло
1 с л какао
10 с л вода
1 к ч захар
3 парченца разтопен черен шоколад
кокос за поръсване

В купа се разбиват с тел киселото мляко, захарта, олиото. Добавят се брашното и содата, накрая какаото и настъргана кора от портокал. Разбърква се и сипваме в малка правоъгълна намаслена и набрашнена тавичка. Печем в загрята фурна 180 градуса около 30-35 минути до суха клечка. Изважда се от фурната и оставяме в тавата да се охлади, после се надупчва с вилица или дървено шишче.

Приготвя се глазурата като на слаб огън се загряват водата, маслото, захарта, какаото и парченцата шоколад. Разбърква се на гладка смес без да завира и сваляме от огъня. Заливаме надупчения сладкиш и поръсваме с кокос. Охладен се нарязва и сервира.