www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 10 Януари 2015

Кекс с кола и глазура

Необходими продукти
4 яйца
1 и 1/2 водна чаша захар
4 с.л. олио
1 есенция ром
1 водна чаша кола, но може и с лимонада, фанта
2 водни чаши и още 2 с.л. брашно
1 пак. бакпулвер
2 с. л. настърган шоколад за тестото

за глазурата:
100 мл сметана
50 г черен готварски шоколад

за поръсване:
настърган бял шоколад
1 с.л. какао за шарка

В купа се разбиват яйцата със захарта. Добавяме олиото, колата и ромовата есенция. Разбъркваме с вилица и добавяме брашното, смесено с бакпулвера и 2 с л настърган шоколад. Отделям 1 чаша смес и разбърквам с какаото.

В намаслена и набрашнена кексова форма сипваме половината бяла смес, отгоре какаото и покриваме с останалата бяла смес. Печем в загрята 180 градуса около 40-45 мин. до суха клечка. Изважда се от формата и поставяме в чиния.

Приготвяме глазурата - загряваме сметаната, добавяме шоколада на парченца. Сваля се от огъня и бъркаме на гладка смес. Залива се кекса и поръсваме с настърган бял шоколад. Вкусотия !