www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 09 Януари 2015

Канелен кекс

Необходими продукти
4 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. газирана напитка "Ябълка"
6 с.л. олио
2 и 1/2 ч.ч брашно
1 ч.л. канела
50 мл. ром
100 гр. сушени кайсии
100 гр. стафиди
50 гр. локум
1 бакпулвер

за глазурата:
50 мл. течна сметана
70 гр. млечен шоколад

Разбиват се яйцата със захарта до побеляване, добавя се безалкохолното и олиото, след това пресятото брашно, бакпулвера и канелата. Накрая се добавят предварително накиснатите в рома стафиди и кайсии. Добавя се и локума, сместа се изсипва в кексова форма и се пече на 180 - 200 градуса до готовност.

Готовият кекс се обръща и се залива с шоколадовата глазура (сметаната се слага да се затопли, маха се от котлона и към нея се добавя натрошения на парченца шоколад, бърка се до получаването на хомогенна смес). Добър апетит !