www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 09 Януари 2015

Коледна торта с фондан

Необходими продукти
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер (това е дозата за 1 блат, тортата е с 3 блата)

1 опаковка крем тирамису на д-р Йоткер

за шоколадовия ганаш:
100 мл. сладкарска сметана
200 гр. млечен шоколад
1/2 пакетче желатин

за сиропа:
1 к.ч. вода
1 и 1/2 к.ч. захар
1 ванилена захар

за масления крем:

125 гр. масло
1 ч.ч. пудра захар
1 жълтък
1 ванилия
500 гр. бяло захарно тесто (фондан) за покриване на тортата

Разбиват се яйцата със захарта, добавят се брашното и бакпулвера. Сместа се изсипва във форма с диаметър 24 см. и се пече за 8 - 10 минути на 160 - 180 градуса. Така се приготвят и трите блата.

За шоколадовия ганаш:
Загрейте сметаната, добавете натрошения шоколад в нея и бъркайте до хомогенна смес. След като се е охладила добавете разтопения на водна баня желатин. Пригответе крема тирамису по указанието на опаковката.

Пригответе и сиропа:
Слага се водата да заври, добавя се захарта и се оставя да ври 5 мин. Сваля се от котлона и се добавя ванилената захар.

Маслен крем:
Разбиват се маслото и жълтъка, добавя се пудрата захар и накрая ванилията.

Сглобяване на тортата:
Сложете единия блат във форма с падащ борд, сиропирайте с част от охладения сироп (не прекалявайте, защото блатовете ще се разкашкат), покрийте с крем тирамису, сложете втория блат и пак сиропирайте. Покрийте с шоколадовия ганаш, сложете третия блат и сиропирайте, покрийте тортата със свежо фолио и оставете за няколко часа в хладилник (най - добре за една нощ). Свалете ринга на формата и измажете тортата с масления крем от всички страни (трябва да е максимално равна). Разточете захарното тесто и изрежете кръг с диаметър 30 см. Покрийте внимателно тортата и изгладете стените, декорирайте по желание.