Публикувана от Цветослава Киркова на 09 Януари 2015
Необходими продукти 2 яйца 1/2 ч.ч. захар 1/2 ч.ч. брашно 1/2 пакетче бакпулвер (това е дозата за 1 блат, тортата е с 3 блата) 1 опаковка крем тирамису на д-р Йоткер за шоколадовия ганаш: 100 мл. сладкарска сметана 200 гр. млечен шоколад 1/2 пакетче желатин за сиропа: 1 к.ч. вода 1 и 1/2 к.ч. захар 1 ванилена захар за масления крем: 125 гр. масло 1 ч.ч. пудра захар 1 жълтък 1 ванилия 500 гр. бяло захарно тесто (фондан) за покриване на тортата | |
Разбиват се яйцата със захарта, добавят се брашното и бакпулвера. Сместа се изсипва във форма с диаметър 24 см. и се пече за 8 - 10 минути на 160 - 180 градуса. Така се приготвят и трите блата. За шоколадовия ганаш: Загрейте сметаната, добавете натрошения шоколад в нея и бъркайте до хомогенна смес. След като се е охладила добавете разтопения на водна баня желатин. Пригответе крема тирамису по указанието на опаковката. Пригответе и сиропа: Слага се водата да заври, добавя се захарта и се оставя да ври 5 мин. Сваля се от котлона и се добавя ванилената захар. Маслен крем: Разбиват се маслото и жълтъка, добавя се пудрата захар и накрая ванилията. Сглобяване на тортата: Сложете единия блат във форма с падащ борд, сиропирайте с част от охладения сироп (не прекалявайте, защото блатовете ще се разкашкат), покрийте с крем тирамису, сложете втория блат и пак сиропирайте. Покрийте с шоколадовия ганаш, сложете третия блат и сиропирайте, покрийте тортата със свежо фолио и оставете за няколко часа в хладилник (най - добре за една нощ). Свалете ринга на формата и измажете тортата с масления крем от всички страни (трябва да е максимално равна). Разточете захарното тесто и изрежете кръг с диаметър 30 см. Покрийте внимателно тортата и изгладете стените, декорирайте по желание. |