www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Петя Цанкова на 07 Януари 2015

Постен сладкиш с моркови и ябълки

Необходими продукти
1 1/2 ч.ч. настъргани моркови
1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. бяла захар
1 ч.ч. кафява захар
100 гр стафиди
1 ч.ч. нарязани орехи
2 п. ванилии
1 с.л. канела
2 1/2 ч.ч.брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 1/2 ч.ч. олио
1 с.л. лимонов сок
пудра захар за поръсване

В дълбока купа се слагат брашното, захарта, содата, ванилиите и канелата и се смесват добре. След това се прибавят ядките и стафидите, разбърква се отново. Следват настърганите ябълки, поръсени с лимоновия сок, настърганите моркови и олиото.

Всичко се обърква много добре - в началото малко трудничко, но не се притеснявайте, течността е достатъчна, за да превърне всичко в лепкаво тесто, което се изсипва в намаслена и набрашнена тава. Пече се в предварително нагрята на 180*С фурна за около 35-40 минути, до суха клечка. Изважда се и докато е още топъл се минава отгоре с бучка краве масло (ако не постите), след което обилно се поръсва с пудра захар. Поднася се нарязан в желаната от вас форма. Да ви е сладко!

*** 1 ч.ч.=250 мл течност; диаметър на тавата=30 см