www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 05 Януари 2015

Двуцветни сладки

Необходими продукти
450 гр.брашно
50 гр. фино бадемово брашно
200 гр.пудра захар
4 жълтъка
1/2 портокал (само кората)
1 ч.л. канела
2 ванилии
1 голямо пакетче масло (250 гр.)
3-4 суп.лъжици какао

Пресяваме брашното с пудрата захар, канелата и ванилията и към тази суха смес добавяме бадемовото брашно и разбитите жълтъци. Настъргваме кората на портокала и също добавяме към сместа. Ако ви допада някакъв друг аромат може да добавите лимонова кора, есенция, ром и т.н. Маслото нарязваме на малки парченца и добавяме постепенно. При разбъркването му с другите съставки се получават трохи като за маслено тесто. Щом го омесите добре на кухненския плот, маслото ще се стопи от температурата на ръцете ви и ще се получи много меко, плътно и наистина ароматно тесто. Според оригиналната рецепта, тестото увито във фолио трябва да престои за два часа в хладилник, но аз го оставям понякога и за цяла нощ. Ако ви остане тесто може да го замразите и да направите сладки, когато например ви изненадат гости.

В половината тесто добавяме какаото и омесваме докато се оцвети равномерно. Когато дойде моментът за изпичане на сладките, изваждаме тестото от хладилника и го разточваме на две кори с дебелина около 0.5 мм. С помощта на по-голяма формичка изрязваме сладки от двете кори, а след това с по-малки формички изрязваме други фигурки от вече изрязаните сладки. Разменяме вътрешната част на сладките и поставяме внимателно в отворчетата. Така получаваме двуцветни сладки. С помощта на шпатула поставяме внимателно готовите сладки в тава, в която предварително сме поставили хартия за печене. Печем в загрята фурна (около 200 градуса) за около 7-8 мин, (може и повече в зависимост от фурната ). Задължително внимаваме да не препечем сладките или дори да допуснем краищата им да покафенеят, защото това ще навреди не само на визията им, но и ще промени вкуса им. Когато леко се втвърдят, изважадаме от тавата и оставяме да изстиват върху решетка.