Публикувана от Rusiana Mihaylova на 03 Януари 2015
![]() | Необходими продукти 6 яйца 500 г кристална захар 500 г брашно 6 с.л. вода 500 г ягоди 200 г сладко от ягоди или диви ягодки 500 мл течна сметана за разбиване сок от компот |
Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен до пълното разтваряне на захарта. Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сока от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Сметаната се разбива с миксер. Намазва се първият блат, добавя се сладкото от ягоди, като се разпределя равномерно по повърхността на блата. По същият начин се приготвя и вторият блат, а третият завършва със сметана и нарязаните пресни ягодки. |