Публикувана от Диана Димитрова на 02 Януари 2015
Необходими продукти за блата (необходими са ни два блата, така че продуктите са х2): 5 яйца 10 с.л. захар 1 ванилия 1 бакпулвер брашно - до нужната гъстота за муса: 200 гр. натурален шоколад 200 мл течна сметана 80 мл горещо кафе 80 гр. захар 1 ч.л. ром 2 с.л. масло 1 желатин + 2 с.л. вода за сиропа: 2 ч.ч. вода 1 ч.ч. захар 1 ванилия | |
Разбиваме 5 яйца и 10 с.л. захар с миксера, докато захарта се разтопи. Добавяме ванилията, 1 пак. бакпулвер и по малко от брашното до нужната гъстота. В тава с 26 см диаметър слагаме хартия за печене, намасляваме я и изсипваме сместа. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин приготвяме още един блат. Приготвяме муса по следния начин: Загряваме в съд на водна баня маслото и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме, докато се хомогенизира и при непрекъснато бъркане добавяме горещото кафе с разтворената в него захар. Сваляме готовата смес от котлона и оставяме да се охлади. След това добавяме рома. Отделно разбиваме на твърд сняг течната сметана. Постепенно я добавяме към изстиналата шоколадова смес. Сипваме желатина в 2 с.л. вода и оставяме да набъбне. След това на котлона и на водна баня го разтопяваме. Оставяме го 1-2 мин. да изстине и на тънка струйка го сипваме при муса, докато бъркаме с миксера. Двата блата се разрязват на по още два - получават се общо 4 тънки блата. Сиропираме първия блат, мажем го с част от муса и отново блат и мус, до изчерпване на количествата. Украсата е по желание. Престоява в хладилник една нощ. |