www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 02 Януари 2015

Торта с мус кафе

Необходими продукти
за блата (необходими са ни два блата, така че продуктите са х2):
5 яйца
10 с.л. захар
1 ванилия
1 бакпулвер
брашно - до нужната гъстота

за муса:
200 гр. натурален шоколад
200 мл течна сметана
80 мл горещо кафе
80 гр. захар
1 ч.л. ром
2 с.л. масло
1 желатин + 2 с.л. вода

за сиропа:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ванилия

Разбиваме 5 яйца и 10 с.л. захар с миксера, докато захарта се разтопи. Добавяме ванилията, 1 пак. бакпулвер и по малко от брашното до нужната гъстота.

В тава с 26 см диаметър слагаме хартия за печене, намасляваме я и изсипваме сместа. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин приготвяме още един блат.

Приготвяме муса по следния начин: Загряваме в съд на водна баня маслото и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме, докато се хомогенизира и при непрекъснато бъркане добавяме горещото кафе с разтворената в него захар. Сваляме готовата смес от котлона и оставяме да се охлади. След това добавяме рома. Отделно разбиваме на твърд сняг течната сметана. Постепенно я добавяме към изстиналата шоколадова смес.

Сипваме желатина в 2 с.л. вода и оставяме да набъбне. След това на котлона и на водна баня го разтопяваме. Оставяме го 1-2 мин. да изстине и на тънка струйка го сипваме при муса, докато бъркаме с миксера.

Двата блата се разрязват на по още два - получават се общо 4 тънки блата. Сиропираме първия блат, мажем го с част от муса и отново блат и мус, до изчерпване на количествата. Украсата е по желание. Престоява в хладилник една нощ.