www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Гергана Коджабашийска на 03 Ноември 2011

Желе от дюли

Необходими продукти
5 – 7 средно големи дюли
2-3 кг захар
1 ч.л. с връх лимонтозу
вода

Дюлите се нарязват на дребно заедно с вътрешността и семките и се поставят в подходящ съд. Поливат се с вода, която трябва да бъде някъде 2 – 3 пръста над дюлите. Съдът с дюлите и водата се поставя на котлона и се оставя да ври, докато дюлите омекнат и се сварят хубаво. След това се прецеждат добре през гевгир и тензух. Количеството на получената течност се измерва чрез подходяща кана. На литър течност се поставя по 1кг захар. След като се добави захарта се поставя на котлона да ври, докато течността се сгъсти и стане на желе. Желето е готово, когато поставяйки го в чиния и прокарвайки пръст през него, двете разделени части желе не се събират и оставят пътечка. След като желето е готово, свалете от котлона, добавете 1 ч.л. лимонтозу. Разбъркайте добре. След това напълнете в бурканчета, затворете ги добре. Поставете бурканчетата в подходящ съд и след това го напълнете с вода. Сложете на котлона съда с бурканчетата желе, оставете да ври 5-10 мин. Изкарайте внимателно бурканчетата и поставете с капачките надолу за няколко часа или денонощие.