Публикувана от Az-gotvia .bg на 30 Декември 2014
Необходими продукти 6 ч. ч. брашно 2 ч. ч. топла вода 40 г прясна мая 2 ч. л. сол 1/2 с. л. захар 1 с. л. оцет 1/2 к. л. сода 1 с. л. мед 5-6 с. л. олио за поръсване ленено семе, сусам | |
Маята се смесва със захарта и малко вода. След като се размие се добавя и останалата вода. Брашното се смесва със солта, добавя се содата и се гаси с оцета. Добавят се олиото и меда, а след това по малко и водата с маята. Замесваме средно меко тесто и оставяме да втаса 30-40 минути. Разделяме го на три части. С добре намазнени ръце разстиламе първата част на кора дебела около 1 см. Поръсваме върху нея ленено семе. По същия начин разстиламе и останалите две части от тестото. Слагаме една върху друга трите кори и отново разточваме на голяма кора, дебела около 1 см. Навиваме на руло, като го изтегляме в двете посоки, за да не стане много дебело. Преместваме в намазнена тавичка и навиваме в кръг. С нож цепваме навитата питка през 5 см. По желание можем да я намажем с разбит с няколко капки олио жълтък, поръсваме със сусам, ленено семе или др. и оставяме да втаса за около 30 минути. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна според фурната. |