www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Мария Симова на 27 Декември 2014

Сиропиран кекс

Необходими продукти
3 яйца
250 гр захар
150 гр масло на стайна температура
2 ванилии
1 щипка сол
200 гр кисело мляко
250 гр самонабухващо брашно за кекс
3 с.л. какао
5 с.л. гореща вода
пудра захар за поръсване

за сиропа:

1 ч.ч. вода
½ ч.ч. захар
2 с.л. портокалов сок
2 с.л. мед

Започваме с приготвянето на сиропа. В метална купа поставяме всички съставки за него и варим седем минути от момента на завирането. Оставяме готовия сироп настрани да изстива.

Загряваме фурната на 170 градуса. Намазняваме и набрашняваме леко формата за кекс. В купа разбиваме с миксер яйцата, захарта, мекото масло, ванилиите и щипка сол. Разбиваме сместа на висока степен на миксера за около 4-5 минути или докато се стопи захарта. Прибавяме киселото мляко и разбиваме за още 3-4 минути. Накрая добавяме брашното като с помощта на шпатула разбъркваме до еднородна смес. В по малка купа разтваряме какаото в горещата вода. Добавяме ¼ от ваниловата смес и разбъркваме добре.

В кексовата форма последователно редуваме ванилова и какаова смес. С лъжица правим леки въртеливи движения вътре в сместа за да стане нашият кекс още по шарен. Печем в предварително загрятата фурна на 170 градуса за около 50 минути или проверяваме с клечка (до суха клечка). Готовият изпечен и горещ кекс поливаме равномерно с помощта на лъжица със студения сироп.

Охладеният кекс изваждаме от формата в подходяща чиния и поръсваме леко с пудра захар. ДА ВИ Е СЛАДКО !!!