Публикувана от Мария Симова на 27 Декември 2014
![]() | Необходими продукти 500 гр брашно 1 ч.л. сол 1 с.л. оцет 2 с.л. олио 300 мл. топла вода за плънката: 300 гр. сирене 150 мл. олио за заливка: 200 мл. вряла вода щипка сол |
В дълбока купа смесваме водата, солта, олиото и оцета. Постепенно към тях прибавяме пресятото брашно и замесваме меко тесто. Разделяме на пет равни части и оформяме топки. Завиваме ги с кърпа и оставяме да починат не по-малко от 30 минути. От всяко топче разточваме тънка (прозрачна) кора, която посипваме с малко мазнина и сирене. Завиваме на рехаво руло и нареждаме в подмазана тава в кръг (на охлюв). Заливаме с мазнина и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса и печем баницата поне 20 минути. През това време кипваме 200 мл. вода с щипка сол. Вадим баницата и я заливаме с подсолената вода и връщаме във фурната за още 10-15 минути. Готовата баница покриваме с кърпа докато се поохлади. |