www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Елена Пенчева на 24 Декември 2014

Содена питка Апети

Необходими продукти
350 гр брашно
250 мл бадемово (или соево) мляко
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 гр. сyрови орехи

Оцетът и млякото се смесват и се разбива много добре с телена бъркалка. Брашното се смесва със солта, содата, захарта и накълцаните орехи. Млечната смес се налива към сухите съставки, разбърква се, оформя се като питка и се оставя да почине около 10 минути. Отгоре се прави кръст и се пече 35 минути под капак, в съд с дебело дъно в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.

* Аз сложих питата в намаслена стъклена йенска тавичка, по-дълбока и не толкова широка. Вместо под капак, аз покрих тавичката с алуминиево фолио. Поръсих със сусам.