www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 13 Декември 2014

Постни содени гевреци

Необходими продукти
1 пакет суха мая
250 мл хладка вода
1 ч л захар
1 ч л сол
400 г брашно
семена
40 г сода за хляб

Маята се разтваря в 100 мл вода със захарта и 2 с. л. брашно да стане кашичка и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавяме останалото количество вода, сол и замесваме тесто. Оставя се за 30 минути да втаса. Разделя се на 10 топчета и от всяко се оформя геврече или хлебче. Сипва се в тенджерка 1 литър вода и се оставя на котлона да заври, добавя се содата - разпенва се, изключва се котлона.

С решетъчна лъжица се пускат и изваждат едно по едно гевречетата. Нареждат се в тава върху хартия за печене и поръсваме семена - сусам, мак, ким или микс. Печем на 180 градуса около 18-20 минути. Весели празници и да ви е вкусно !