www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 30 Октомври 2011

Пълнени тиквички с кайма и млечен сос

Необходими продукти
1 кг. тиквички
500 гр. кайма
1 морков
1/2 глава лук
няколко черни маслини без костилки
2 суп. лъжици доматено пюре
сол
черен пипер
босилек
1 щипка сух чесън
кашкавал и пармезан за поръсване

За соса:

1 кофичка кисело мляко
1 пакетче майонеза
2-3 скилидки чесън
2 кисели краставички
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз

Запържваме лука, моркова и каймата последователно. Към тези продукти прибавяме маслините, доматеното пюре и подправките. Добавяме малко вода и оставяме сместа да ври на котлона за около 10 минути. През това време режем измитите добре тиквички по дължина и ги издълбаваме с помощта на лъжичка. Поставяме в тава, на дъното на която сме сложили около 1 пръст вода и ги слагаме във фурната за около 10-15 мин (докато приготвим плънката).

Всяка тиквичка пълним добре със сместа с каймата и отново нареждаме в тава, в която има вода на дъното. След като се запекат добре, изваждаме тиквичките и поръсваме обилно с кашкавал и пармезан. Печем само на горен реотан до получаване на златиста коричка. Поднасяме със сос, който сме приготвили от вече изброените продукти.