www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 10 Декември 2014

Коледна пита - II вариант

Необходими продукти
300 мл прясно мляко
60 мл вода за 1 пакет суха мая
1 равна с л захар
1 равна с л сол
3 с л олио и още за намазване
2 яйца без един жълтък, с него се намазва отгоре
100 г сирене
700 г брашно
семена за поръсване

Маята се активира в хладката вода със захарта и 2 с л брашно, оставяме да втаса. Замесва се средно меко тесто с останалите продуктите и оставяме да втаса 40 минути.

Разделя се на две топки и едно малко топче като яйце за украса. Първата се дели на 2 части. Всяка се разточва с диаметъра на тавата, в която ще печем питката. Върху хартия за печене на дъното поставяме първата кора, намазва се с олио и поръсваме сирене. Отгоре поставяме втората кора. Останалото тесто се разделя на 3 топчета, а всяко от тях се разделя на 3 части. Разточват се с големина на малка чинийка и нареждаме по три в купчинка, като между тях се намазва с олио. С остър нож срязваме всяка купчина с кори през средата, получават се 6 половинки. Всяка се усуква по начин показан на снимката и се притиска с дървено шишче. Нареждат се получените форми върху основата. Намазва се с разбит жълтък с 1 с л олио и 1 с л прясно мляко и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 35 минути, като към края се намаля на 150 градуса. Изважда се и намазваме с масло да омекне. Весели празници !!!