www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Роза Костова на 10 Декември 2014

Либийски картофи

Необходими продукти
6 броя по големи картофа
250 гр. кайма
1 глава лук
1 скалидка чесън
1 буркан нарязани и белени домати или 5-6 пресни домата
брашно
2 яйца
канела
сол
черен пипер
чубрица.

Обелете и нарежете картофите на дебели филии. Всяко парче картоф разрежете по средата, по дължината му, но не до края. Сложете картофите в купа със студена подсолена вода за 1 час, за да омекнат.

За доматения сос нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в тиган с 2-3 с.л. олио или зехтин. Добавете доматите и разбъркайте. Овкусете с малко сол, черен пипер и чубрица. Запържете за 3-4 минути и добавете вода. Оставете соса да покъкри 10 минути на слаб огън. Каймата се овкусява с подправки по желание. Напълнете картофите с каймата. Картофите трябва да могат да се затворят, но същевременно с това да се вижда плънката в тях.

За панировката разбийте в дълбока чиния яйцето с щипка канела и малко вода. В друга чиния сипете брашното. Загрейте един пръст олио в тиган. Потапяйте пълнените картофи първо в яйчената смес, а след това ги овалвайте в брашно, но не много. Пържете пълнените картофи до златисто, от двете страни.

Сипете доматения сос в тавичка. Подредете панираните пълнени картофи в него. Печете картофите в предварително загрята фурна на 180 градуса докато придобият златист цвят или докато омекнат до готовност.