www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 09 Декември 2014

Мини шоколадови торти с малини и маскарпоне

Необходими продукти
за блата:
4 яйца
150 г захар
70 г брашно
40 г какао
1 бакпулвер
1/2 есенция ром
кафе

за крема:
200 г маскарпоне
150 мл сметана
3 с.л заквасена сметана
2 с.л пудра захар
2 ванилии
200 г малини
3 с.л захар
1 с.л вода

за глазурата:
150 г черен шоколад
150 мл сметана

За блата разбийте яйцата, добавете захарта. След това прибавете пресятото брашно, какао и бакпулвер, и разбъркайте внимателно с бъркалка. Добавете и есенцията. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене тава (от печката). Печете блата на 180 градуса, около 20 минути (не го препичайте). Извадете и оставете да се охлади.

През това време изсипете в тенджерка малините заедно със захарта и водата. Варете до необходимата гъстота (около 15 минути).

За крема разбийте течната сметана с пудрата захар. Към нея добавете маскарпонето и заквасената сметана и разбийте за кратко, колкото да се смесят. Добавете ванилията.

От блата изрежете кръгчета с чаша (7-8см). За всяка тортичка по 3 кръгчета. Поставете едно кръгче в чиния, поръсете го с 1 с.л прясно сварено кафе, намажете с конфитюр. Покрийте с второ кръгче, пак кафе и намажете с крем. Покрийте с трето кръгче като притиснете леко. Намажете цялата тортичка с крем и загладете добре.Така направете и останалите тортички. Оставете ги в хладилника.

Загрейте сметаната, свалете от котлона и прибавете шоколада. Разбъркайте добре докато стане гладка и лъскава смес. Поставете тортичките на решетка върху някаква купа и залейте с глазурата. Охладете за 15 минути, поръсете отстрани с шоколадови пръчици и върнете обратно в хладилника.