Публикувана от Добринка Петкова на 09 Декември 2014
Необходими продукти за блата: 4 яйца 150 г захар 70 г брашно 40 г какао 1 бакпулвер 1/2 есенция ром кафе за крема: 200 г маскарпоне 150 мл сметана 3 с.л заквасена сметана 2 с.л пудра захар 2 ванилии 200 г малини 3 с.л захар 1 с.л вода за глазурата: 150 г черен шоколад 150 мл сметана | |
За блата разбийте яйцата, добавете захарта. След това прибавете пресятото брашно, какао и бакпулвер, и разбъркайте внимателно с бъркалка. Добавете и есенцията. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене тава (от печката). Печете блата на 180 градуса, около 20 минути (не го препичайте). Извадете и оставете да се охлади. През това време изсипете в тенджерка малините заедно със захарта и водата. Варете до необходимата гъстота (около 15 минути). За крема разбийте течната сметана с пудрата захар. Към нея добавете маскарпонето и заквасената сметана и разбийте за кратко, колкото да се смесят. Добавете ванилията. От блата изрежете кръгчета с чаша (7-8см). За всяка тортичка по 3 кръгчета. Поставете едно кръгче в чиния, поръсете го с 1 с.л прясно сварено кафе, намажете с конфитюр. Покрийте с второ кръгче, пак кафе и намажете с крем. Покрийте с трето кръгче като притиснете леко. Намажете цялата тортичка с крем и загладете добре.Така направете и останалите тортички. Оставете ги в хладилника. Загрейте сметаната, свалете от котлона и прибавете шоколада. Разбъркайте добре докато стане гладка и лъскава смес. Поставете тортичките на решетка върху някаква купа и залейте с глазурата. Охладете за 15 минути, поръсете отстрани с шоколадови пръчици и върнете обратно в хладилника. |