www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Елена Пенчева на 25 Ноември 2014

Шоколадова бишкотена торта с кафе

Необходими продукти
36 бр. бишкоти
150 г шоколад
30 г захар
50 г масло или маргарин
1 ч.ч. кафе с 1 с.л. захар
4 бр. яйца
200 г сметана

за украса:
шоколадови пръчици
шоколадови бонбони

Шоколадът, маслото и захарта се разтопяват на водна баня. Дръпва се от огъня и се прибавят жълтъците един по един, като се бърка непрекъснато. Разбитите на твърд сняг белтъци внимателно се прибавят към шоколадовия крем.

Бишкотите се топят в кафето и се подреждат в тортена форма, така че да прилепнат плътно една до друга. Запълва се формата, като се редят ред бишкоти, ред шоколадов крем (част от него се оставя за глазурата). Завършва се с бишкоти, обърнати с гладката част нагоре. Тортата се покрива с чиния и престоява в хладилник 1 нощ. Останалият крем също.

Преди сервиране тортата се изважда от формата. Сметаната се прибавя към шоколадовия крем и с нея намазва тортата от всички страни. Гарнира се с шоколадови пръчици, шоколадови бонбони или каквото още ви дойде на ум.