Публикувана от Елена Пенчева на 25 Ноември 2014
Необходими продукти за блатовете: 1 бр. яйце 150 г захар 50 г масло 2 с.л. мед 2 ч.л. сода 400 г брашно 200 мл прясно мляко за крема: 900 мл заквасена сметана 10 с.л. захар 200 г орехи | |
Разбиват се яйцата и захарта, после бавно се добавят млякото, меда, содата и маргарина. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят (около 30 минути). Докато е още топла сместа се изсипва брашното и се омесва. От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки, всяка с тегло около 85 г. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30 см, дебелина 3 мм и се пече. За една торта се използват само пет от блатовете. Крем: На ръка се разбъркват сметаната и захарта и се намазва всяка кора, след което се посипва с орехи. Тортата се прави само с 5 (пет) блата. Така приготвената торта се увива във фолио и се оставя поне 5 часа в хладилник |