www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 16 Ноември 2014

Пита - елха

Необходими продукти
20 г мая
400 мл айран
1 ч л захар
1 ч л сол
2 с л зехтин
2 ч ч царевично брашно
3-4 ч ч бяло брашно
семена
(може да се направи само с бяло брашно)

В част от айрана се разтваря маята със захарта и се оставя да шупне. Смесват се двата вида брашно в купа. В средата на брашното сипваме маята, останалия айран, сол и зехтин. Замесва се средно тесто и оставяме да втаса. Разделя се на малки топчета колкото ябълка и се нареждат в намаслена тава едно до друго на редове като се започне от 1, 2, 3, 4, 5 и се оформя цялата елхичка. Отгоре намазваме със зехтин или олио и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 30 - 35 минути до готовност. Вкусно, красиво и носи празнично настроение !