Публикувана от Йоана Йорданова на 12 Ноември 2014
![]() | Необходими продукти за блата: 1 яйце 1 чаена чаша захар 1/2 чаена чаша олио 1 и 1/2 чаена чаша брашно (пресято) 1 чаена чаша кисело мляко (хладко) 1 супена лъжица какао 1 чаена лъжица сода бикарбонат 100 грама счукани орехи (по желание) и малко смлени орехи за поръсване на готовия сладкиш за глазурата: 4 супени лъжици (с връх) маргарин "Калиакра класик" 4 супени лъжици студена вода 4 супени лъжици какао 8 супени лъжици захар |
Смесваме киселото мляко и содата. След като "шупне", прибавяме последователно всички продукти и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Намасляваме и набрашняваме средно голяма тава. Внимателно разстиламе сместа и печем на 180 градуса, около 30-40 минути. Веднага след изпичането нарязваме внимателно блата на квадратчета. В подходящ съд разбъркваме внимателно всички продукти за глазурата и разтопяваме на котлона (не е необходима водна баня). С разтопената глазура внимателно заливаме нарязания блат, още докато е топъл. |