www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Йоана Йорданова на 12 Ноември 2014

Сладкиш с шоколадова глазура

Необходими продукти
за блата:
1 яйце
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
1 и 1/2 чаена чаша брашно (пресято)
1 чаена чаша кисело мляко (хладко)
1 супена лъжица какао
1 чаена лъжица сода бикарбонат
100 грама счукани орехи (по желание)
и малко смлени орехи за поръсване на готовия сладкиш

за глазурата:
4 супени лъжици (с връх) маргарин "Калиакра класик"
4 супени лъжици студена вода
4 супени лъжици какао
8 супени лъжици захар

Смесваме киселото мляко и содата. След като "шупне", прибавяме последователно всички продукти и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Намасляваме и набрашняваме средно голяма тава. Внимателно разстиламе сместа и печем на 180 градуса, около 30-40 минути.

Веднага след изпичането нарязваме внимателно блата на квадратчета. В подходящ съд разбъркваме внимателно всички продукти за глазурата и разтопяваме на котлона (не е необходима водна баня). С разтопената глазура внимателно заливаме нарязания блат, още докато е топъл.