www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 07 Ноември 2014

Празнична баклава

Необходими продукти
1 пакет кори
1 пакет краве масло
малко олио

плънка:
1 ч ч смлени орехи
50 г смлени кафяви бисквити
2 ч л канела
3 с л захар

сироп:

2 ч ч вода
2 ч ч захар
ванилия

В купа смесваме продуктите за плънката - орехи, захар, канела и смлени чаени бисквити. Взема се една кора и се поставя в намаслена тава, намазваме с разтопено масло и отгоре поставяме втора кора, намазваме и нея и така 3 кори, ръсим от плънката. Отгоре отново се редят кори и плънка докато привършат продуктите. Отгоре да е покрита с цяла кора за добър външен вид, аз поставих 2 кори изрязани с диаметър на тавата - 28 см.

Започваме да режем с остър нож. Първо през средата, вертикално и хоризонтално, после гледах по снимка разреза, направете го и вие, иначе е сложно за обяснение. Намазва се леко с масло отгоре и в прорезите. Печем в загрята фурна 170 градуса около 35 мин. до зачервяване. Предварително се заварява сиропа за 5 мин. и се охлажда. Залива се баклавата и се оставя да попие, най-добре за една нощ. Да ви е сладко !!!