www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Йоана Йорданова на 07 Ноември 2014

Пълнени домати с кайма и ориз

Необходими продукти
5-6 средни домата
1 ч.ч. ориз
250 гр. кайма
лук
подправки (сол, черен пипер, чубрица, червен пипер, щипка захар)
олио

Изрязваме "капачетата" на доматите от страната на дръжките и ги издълбаваме. В дълбок тиган или тенджера слагаме олио и нарязания на дребно лук. Когато стане прозрачен добавяме измития ориз и запържваме като бъркаме постоянно. Добавяме 1/2 от сърцевината на доматите и щипка захар, за да убие киселинността. Разбъркаваме и добавяме 2 ч.ч. вода, като в нея сме сложили каймата и сме разбъркали много добре (това го правя, за да не става каймата на "кюфтенца" в ястието). Добавяме и подправките на вкус.

След като водата изври доматите са готови за пълнене. Напълваме ги и останалия ориз разпределяме около тях. В тавата изливаме още 1 ч.ч. вода и ги слагаме да се изпекат без капачетата. Когато са почти готови поставяме и капачетата да се запекат леко.