Публикувана от Виолета Матева на 06 Ноември 2014
![]() | Необходими продукти 1 п суха мая 100 мл топла вода 300 мл айран 1 ч л сол 1 ч л захар 2 с л зехтин 50 г разтопено масло 1 с л сусам 150 г кашкавал плънка: 5-6 с л доматена смес, моята е от лятна манджа 2 сварени големи картофа сол чубрица розмарин копър черен пипер |
Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 1 с л брашно и оставяме да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти, оставя се да втаса 40 минути. Кашкавалът се настъргва на ренде. Отделя се 1/3 от тестото за основа и разточваме на кръгла кора с диаметър на тавата 28 см. Поставя се на дъното на намаслената тава. Останалото тесто разточваме на правоъгълник, намазва се с разтопено масло и поръсваме с настърган кашкавал. Завива се на руло, нарязват се парчета, нареждат се върху основата. Отгоре се поръсва сусам. В средата намазваме с доматената смес, слагат се обелени и нарязани картофите, овкусяват се с подправките и парченца масло. Печем в загрята фурна 180 градуса 35 минути. Малко преди края изваждаме питката, поръсваме картофките с настърган кашкавал и връщаме във фурната докато се разтопи. Добър апетит ! |