www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 06 Ноември 2014

Пълна кашкавалена пита

Необходими продукти
1 п суха мая
100 мл топла вода
300 мл айран
1 ч л сол
1 ч л захар
2 с л зехтин
50 г разтопено масло
1 с л сусам
150 г кашкавал

плънка:
5-6 с л доматена смес, моята е от лятна манджа
2 сварени големи картофа
сол
чубрица
розмарин
копър
черен пипер

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 1 с л брашно и оставяме да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти, оставя се да втаса 40 минути.

Кашкавалът се настъргва на ренде. Отделя се 1/3 от тестото за основа и разточваме на кръгла кора с диаметър на тавата 28 см. Поставя се на дъното на намаслената тава. Останалото тесто разточваме на правоъгълник, намазва се с разтопено масло и поръсваме с настърган кашкавал. Завива се на руло, нарязват се парчета, нареждат се върху основата. Отгоре се поръсва сусам. В средата намазваме с доматената смес, слагат се обелени и нарязани картофите, овкусяват се с подправките и парченца масло. Печем в загрята фурна 180 градуса 35 минути. Малко преди края изваждаме питката, поръсваме картофките с настърган кашкавал и връщаме във фурната докато се разтопи. Добър апетит !