Публикувана от Добринка Петкова на 23 Септември 2014
![]() | Необходими продукти за блатовете (3 бр.): 6 яйца 500 г захар 1/2 ч.ч олио 1 ч.ч прясно мляко 4 ч.ч брашно 1 бакпулвер ванилия портокалова есенция За крема: 300 мл животинска сметана 200 г заквасена сметана 100 мл кондензирано мляко 200 г течен шоколад (разтопен, но не горещ) 2 банана За глазурата: 240 мл вода 260 мл сметана 3-4 с.л захар 100 г какао 1 желатин (предварително накиснат в 50 мл студена вода, докато набъбне). |
Яйцата се разбиват до побеляване заедно със захарта. Добавя се олиото, млякото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Прибавят се и ароматите. Разделете сместа на три и изпечете всеки блат поотделно (може и заедно да се изпече и после да се разреже, но така блатовете стават еднакви). Печете на 180 градуса, около 15-20 минути. За крема: Разбийте животинската сметана, към нея добавете заквасената сметана, кондензираното мляко и накрая шоколада (разтопен, но не горещ). Разбъркайте внимателно, докато се усвоят добре всички съставки. Сглобяване: Поставете единия блат в разкопчаващ се ринг върху поднос, сиропирайте със сок от компот, намажете с крем, блат, с крем, наредете 2 банана, нарязани на колелца, пак блат, сок и намажете с тънък слой от крема. Сложете в хладилника докато приготвите глазурата. В тенджерка сложете водата, сметаната и захарта да се затоплят. След това добавете какаото и бъркайте енергично, като не позволявате да завира и започне да се сгъстява. Свалете от котлона и добавете желатина. Бъркайте докато се разтопи. Оставете шоколадовата глазура да се охлади и залейте тортата. Оставете пак в хладилника за няколко часа. Извадете, освободете от ринга, нарежете на пастички и декорирайте всяка според вашето желание и вкус. Моята декорация е със сърца от бял шоколад и ягоди. Формата ми е с дължина 37см и ширина 23см. |