www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 23 Септември 2014

Шоколадови пасти

Необходими продукти
за блатовете (3 бр.):
6 яйца
500 г захар
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч прясно мляко
4 ч.ч брашно
1 бакпулвер
ванилия
портокалова есенция

За крема:
300 мл животинска сметана
200 г заквасена сметана
100 мл кондензирано мляко
200 г течен шоколад (разтопен, но не горещ)
2 банана

За глазурата:
240 мл вода
260 мл сметана
3-4 с.л захар
100 г какао
1 желатин (предварително накиснат в 50 мл студена вода, докато набъбне).

Яйцата се разбиват до побеляване заедно със захарта. Добавя се олиото, млякото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Прибавят се и ароматите. Разделете сместа на три и изпечете всеки блат поотделно (може и заедно да се изпече и после да се разреже, но така блатовете стават еднакви). Печете на 180 градуса, около 15-20 минути.

За крема: Разбийте животинската сметана, към нея добавете заквасената сметана, кондензираното мляко и накрая шоколада (разтопен, но не горещ). Разбъркайте внимателно, докато се усвоят добре всички съставки.

Сглобяване: Поставете единия блат в разкопчаващ се ринг върху поднос, сиропирайте със сок от компот, намажете с крем, блат, с крем, наредете 2 банана, нарязани на колелца, пак блат, сок и намажете с тънък слой от крема. Сложете в хладилника докато приготвите глазурата.

В тенджерка сложете водата, сметаната и захарта да се затоплят. След това добавете какаото и бъркайте енергично, като не позволявате да завира и започне да се сгъстява. Свалете от котлона и добавете желатина. Бъркайте докато се разтопи. Оставете шоколадовата глазура да се охлади и залейте тортата. Оставете пак в хладилника за няколко часа. Извадете, освободете от ринга, нарежете на пастички и декорирайте всяка според вашето желание и вкус. Моята декорация е със сърца от бял шоколад и ягоди. Формата ми е с дължина 37см и ширина 23см.