Публикувана от Добринка Петкова на 23 Септември 2014
![]() | Необходими продукти за блата: 2 яйца 100г захар 100г брашно 1с.л олио 1ч.л бакпулвер 2 ванилии за крема: 600мл сметана 200г заквасена сметана 1 ч.ч пудра захар 1/2 есенция ром 2 желатина 100г черен шоколад 200г ягоди 2-3 праскови |
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавете олиото и пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркайте внимателно на ръка. Прибавете и ванилиите. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене форма 24см. Печете на 180 градуса, около 20 минути или до готовност. Оставете да се охлади и го разрежете на две части. Сиропирайте ги леко с малко компот. Горната част нарежете на 12 триъгълника. За крема разбийте сметаната, към нея добавете заквасената сметана, пудрата захар, есенцията и желатина (предварително накиснати в 100 мл вода докато набъбнат и след това разтворени на водна баня). Разбъркайте внимателно. Отделете 1/3 от сместа и към нея прибавете 200 г нарязани ягоди. Врътнете един-два пъти с миксера, колкото да се смеси. В другата част прибавете 100 г разтопен черен шоколад. Застелете купа със стреч фолио. Изсипете шоколадовата смес, като направите вдлъбнатина в нея. Изсипете във вдлъбнатината ягодовата смес. Загладете добре, покрийте с фолиото и оставете в хладилника за няколко часа да стегне. След това покрийте купата с целият блат и обърнете внимателно. Махнете фолиото и подредете нарязаните триъгълни парчета блат. В следата наредете праскови и поръсете с пудра захар. Забележка: Добре е купата да е с 1.5 см по малка от размера на блата, по-добре да се закрепят триъгълниците към купола. |