Публикувана от Виолета Матева на 22 Септември 2014
![]() | Необходими продукти 1 пакет суха мая 200 мл топло прясно мляко 3 с л захар щипка сол 2 ванилии 1 яйце (белтъка в тестото, а жълтъка за намазване) 80 мл разтопено масло 700 г брашно семена 200 г шоколад - при мен бял и черен течен |
Маята се разтваря в топлото мляко със захарта и 1 с. л. брашно, оставя се да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти без жълтъка. Оставяме да втаса 30 минути. Готовото тесто се разделя на 4 части, като едната е малко по-голяма от останалите. Разточва се на кръгла кора и се нарязва на 8 триъгълника. В широката му част се поставя 1 ч. л. шоколад и краищата се свиват навътре, за да не потече шоколада. Навиват се кифли, после с ръце краищата се издължават и нареждаме в тава върху хартия за печене. Останалите две топчета по същия начин, като гледаме кифлите да бъдат с по-малък размер и се нареждат - виж снимката за яснота. Тестото, което остава, се оформя накрая на топченца за украса. Четвъртото топче се разточва на правоъгълник и се намазва с бял и черен шоколад, навива се на руло, края се отрязва за средата на питката. Останалото се нарязва на 4 малки рула, а всяко се срязва по диагонал и се нареждат като листенца. Намазва се питката с разбит жълтък с 1 с. л. олио и се поръсват семена. Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност ! Пухкава, мека и шоколадова, какво повече да иска човек. Да ви е сладко ! |