Публикувана от Елена Пенчева на 20 Септември 2014
![]() | Необходими продукти 200 мл. прясно мляко 7 г. суха мая 1 ч.л. захар 1 с.л. масло 1 с.л. зехтин 1 глава лук 2 средно големи домата 1/2 зелена чушка/пипер 100 гр. сирене 100 гр. кашкавал щипка сол около 400 гр. брашно |
Затопляте прясното мляко и към него добавяте сухата мая и захарта. Оставя се така докато шупне. През това време нарязвате на ситно лука, домата и чушката и ги задушавате в маслото и зехтина. Пресейте брашното в подходящ съд, направете кладенче в средата и излейте шупналото мляко и мая. Когато тестото стане с консистенция на кексово тесто добавете задушените зеленчуци, натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Омесвате меко тесто и оставяте да втаса около час на топло. Втасалото тесто разделяте на топки и подреждате в намазнена тава /24 см./. С остър нож направете по два нареза върху всяка топка под формата на кръст. Покрийте и оставете да втаса около 30 минути. След като втаса намазвате питчиците с разбит жълтък, към който добавяте и лъжица олио.Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. |