www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Елена Пенчева на 20 Септември 2014

Шоколадов кекс с череши

Необходими продукти
5 яйца
2/3 ч.ч. захар
5 с.л. сок от череши /от компот/
5 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
10 гр. бакпулвер
2 с.л. какао
2-3 капки есенция ром
около 25-30 череши
100 гр. черен шоколад

Първо махате костилките на черешите, а след това ги поръсвате с 1 с.л. брашно, смесено с 1 с.л. пудра захар. Разбърквате ги и ги оставяте настрана. Разбивате яйцата със захарта до побеляване, добавяте сока, олиото и есенцията. Пресявате брашното и към него добавяте бакпулвера и какаото. Прибавяте сухите съставки към сместа, като бъркате с дървена лъжица. Получената смес изсипвате в намаслена и покрита с хартия за печене тава. Нареждате отгоре черешите и съвсем леко ги притискате в сместа. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса С.

След като сладкишът е готов и охладен го обръщате в поднос. Разтапяте шоколада на водна баня и заливате с него сладкиша. Украсявате по желание.