www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Елена Пенчева на 20 Септември 2014

Сладкиш с какаова глазура

Необходими продукти
2 яйца
1 ч.ч. захар
какао
1 ч.л. сода
1 с.л. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
орехи
сушени сливи или други ядки и плодове

за глазурата:
2 с.л. мед
2 с.л. какао
2 с.л. масло

Разбивате яйцата със захарта, добавяте содата, предварително изгасена в киселото мляко. След това добавяте олиото, прясното мляко, брашното и какаото. В сместа може да добавите всякакви ядки, сушени плодове. Аз лично добавих 1/2 ч.ч. орехи и сушени сини сливи.

Сладкишът се пече в предварително загрята на 180С градуса фурна. Тавичката ми беше с диаметър 26 см. Глазурата приготвяме като разтопим всички съставки за нея на слаб огън, докато се получи еднородна смес - при нужда добавете малко вода. Заливате изстиналия сладкиш с глазурата и украсявате по желание.