www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Елена Пенчева на 20 Септември 2014

Торта Гараш - II вариант

Необходими продукти
за блатовете:
9 белтъка
200 гр. захар
200 гр. смлени орехи
50 гр. брашно

за крема:
400 гр. шоколадов кувертюр
400 гр. заквасена сметана
80 гр. захар

за заливане:
150 гр. шоколад
1 с.л. олио
бадеми за украса

Белтъците се разбиват, но не чак толкова, че да станат на сняг. Прибавя се внимателно захарта, като разбиването продължава. Прибавят се и орехите и се разбърква съвсем малко с дървена лъжица, колкото да се обърка всичко. Сипва се и брашното и се обърква съвсем леко. От тази смес се правят 4 платки в намазана с масло тава, като трябва да са еднакво големи. Платките се изпичат в предварително добре загрята фурна до 200 - 220 С. Като поизстинат малко се вадят внимателно от тавата. Оставят се да доизстинат, а през това време се приготвя крема.

За крема: Добре охладената сметана се разбива много хубаво на крем, заедно със захарта. Прибавя се по малко от разтопения на водна баня шоколад, като се разбива непрекъснато. Платките се слепват една по една с готовия вече крем. Отгоре, вече сглобената торта също се намазва с крема, заглажда се добре и се оставя в хладилника за 2-3 часа да се постегне. След това се изважда от хладилника и цялата торта се залива с разтопен на водна баня шоколадов кувертюр с малко олио. Отгоре на тортата в кръг се посипват оцветени в зелено обелени и нарязани на ситно бадеми.