www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 13 Септември 2014

Пълнозърнести питки с кренвирш и сирене

Необходими продукти
2 яйца без един жълтък
1 ч л суха мая
1 к ч кисело мляко
1 равна ч л сода за хляб
2 с л зехтин
100 мл топла вода за маята
1 ч л захар
1 ч л сол
1 ч ч пълнозърнесто брашно
3 ч ч бяло брашно
2 кренвирша
100 г сирене
микс семена

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 1 с. л. бяло брашно. Оставяме да се активира.

В тавичка смесваме двата вида брашна, сипваме киселото мляко с разбита в него сода, солта, зехтина, яйцата леко разбити, маята и замесваме тесто. Оставя се 30 мин. да почине.

Кренвиршът се нарязва на парчета по 2-3 см, отгоре с нож се нарязва като цвете. Късаме топче тесто и оформяме късо фитилче, което се навива край кренвирша. Останалите се оформят на топчета, в средата се поставя сирене. Нареждат се в тава върху хартия за печене. Намазваме с разбит жълтък с малко олио и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност. Вкусна неделна закуска за цялото семейство !