Публикувана от Веселина Константинова на 06 Септември 2014
Необходими продукти 1 кг брашно 3 яйца 300 гр кисело мляко 1 пакетче мая 1 ч.ч. олио 1 равна с.л. сол 1 с.л. захар 1 к.ч. хладка вода семена за поръсване | |
Разтворете маята в хладката вода заедно със захарта и солта и 1 лъжица брашно. Оставете маята да втаса. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Изсипете втасалата мая, млякото (със стайна температура), чукнете яйцата (отделете единия жълтък за намазване) и олиото. Омесете меко тесто (ако е необходимо, прибавете още малко вода). Покрийте с кърпа и оставете леко да втаса. Оформете питката по ваше желание и я наредете в намазнена суха тава. Намажете я с жълтъка и поръсете със семената. Оставете питката да втаса докато удвои обема си. Печете питката във фурна, като постепенно увеличавате градусите до 200. Проверете с клечка готовноста на питката. |