www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 17 Август 2014

Богородична питка

Необходими продукти
1 пакет суха мая
1 кг брашно
1 с л захар
1 ч л сол
3 с л олио
2 яйца без един жълтък
100 мл топла вода за маята
1 ч ч кисело мляко
150 г сирене
сусам за поръсване

Маята се разбърква със захарта в топлата вода и се оставя да шупне. Замесваме тесто и оставяме да втаса 30 минути. Разделя се на 2 части. Първата се разделя на две топчета и се разточва с диаметъра на тавата, в която ще се пече. Поставя се в тавата, намазва се с олио и поръсваме натрошено сирене. Отгоре се покрива с втората кора. По края се нарязва през 2 см. От останалото тесто се отделя топче като яйце за средата, другото се разточва и нарязваме на 8 триъгълника. В широкия край поставяме сирене и се навива на кифличка като се изтънява, двата края се събират и се оформя листо от цветето. Нареждат се върху основата, а в средата топчето. Втасва 15 минути, намазва се с отделения жълтък и се поръсва сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса 35-40 мин. Добър апетит !