www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 26 Юли 2014

Шоколадов кекс с череши и крема сирене

Необходими продукти
за шоколадовия пласт:
100 гр. натурален шоколад
125 гр. масло
50 гр. захар
1/2 пак. ванилова захар
2 яйца
1 щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
брашно - до нужната гъстота (около 1 ч. ч.)

бял пласт от крема сирене:

250 гр. крема сирене
1 яйце
50 гр. захар
1/2 пак. ванилова захар
1 ч.л. лимонова кора

плодов слой:
1 ч.ч. изчистени череши
1 с.л. червен ром или коняк
2 щипки канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно

Плодов слой - Черешите се заливат с рома, поръсват се със захарта и канелата. Оставят се да се мариноват. Преди да се сложат в тестото се поръсват с брашното и се разбъркват.

Шоколадов слой - Шоколадът и маслото се разтопяват в микровълнова фурна на слаба степен. Оставя се да изстине малко. През това време се разбиват яйцата със захарта, солта и ваниловата захар. Смесват се добре яйчената и шоколадовата смес. Бакпулверът и брашното се добавят на части до нужната гъстота.

Бял слой - Всички продукти се разбиват в блендер.

Дъното на кексова форма (или обикновена тавичка) се намаслява и се изсипва 1/3 от шоколадовата смес, отгоре се разстила част от бялата смес, подреждат се повечето плодове. Отново по същия начин, като се завършва с шоколадова смес. Пече се на 180 градуса до готовност. След изпичане по желание се полива с разтопен шоколад.