www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 05 Юли 2014

Питка Сърце

Необходими продукти
1 ч ч прясно мляко
200 мл топла вода
1 с л захар равна
1-2 ч л сол на вкус
1 пакет мая 40 гр ,800 г брашно ,200 г сирене ,1 яйце за намазване ,3 с л олио ,семена за поръсване

Маята се активира в 100 мл топла вода със захарта и щом бухне се сипва в пресятото брашно. Добавят се прясното мляко, белтъка от яйцето (жълтъкът е за намазване), сол, олио, останалите 100 мл вода и се замесва тесто. Оставя се да втаса 30 мин. и започва оформянето.

Формата леко се намазва с мазнина. От тестото се отделя ЕДНО топче за украса и още две за оформянето на два дълги фитила. Поставят се по стените на формата. Останалото се разделя на 12 топчета. Във всяко се поставя в средата парченце сирене, попълва се празното място в сърцето. Оставеното топче се разточва и се изрязват цветя с формички и листенца. Намазваме с разбит жълтък и 1 с. л. олио, поръсваме семена. Печем при 180 градуса 35 мин., като към края покривам с фолио. Добър апетит !