www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 18 Юни 2014

Питка Спирала

Необходими продукти
20 г мая
700 г брашно
1 кофичка кисело мляко
100 мл хладка вода за маята
1 ч л сол
1 ч л захар
3 с л олио
2 яйца без един жълтък, той е за намазване

плънка:
200 г натрошено сирене
семена за поръсване

Маята се разтваря в хладката вода със захарта и щом шупне се замесва меко тесто с останалите продукти без сиренето. Оставя се 40 мин. да втаса. Разделя се на 3 части. Двете се разточват на правоъгълник, намазват се с олио и се поръсва сирене. Навиват се на руло, което се нарязва на 6 пънчета.

В тава с хартия за печене се нареждат по края на тавата. Третото също се разточва и се поръсва със сирене, навива се на руло, като леко се усуква и в средата се оформя на спирала. Намазва се с разбит с 1 с. л. олио жълтък, поръсваме семена. Поставя се в студена фурна и се включва на 100 градуса за 20 мин, после като се надигне се увеличава на 180 градуса с вентилатор и печем за още 20 минути. Изважда се, намазваме с масло и покриваме за 10 мин. с кърпа. Добър апетит !