Публикувана от Djemile Karadjova на 15 Май 2014
![]() | Необходими продукти 20 г прясна мая 300 мл течност - по равно прясно мляко и вода 1 с.л.мед 1 ч.л.сол 1 яйце 3 с.л.олио около 500-550 г брашно 1 яйце за намазване |
Тестото беше измесено и втаса в машинката. Готовото тесто се премесва върху набрашнен плот. От него се отделя 1/4 и се разточва на кръг с диаметър малко по-малък от диаметъра на тавата, в която ще се пече питката. Поставя се в застлана с хартия тава. Останалото тесто се дели на 8 равни части, от които се оформят топки и се нареждат в кръг върху разточения пласт. С остър нож или нож за пица се изрязват 8 триъгълника, като разрезите стигат почти до края на пласта. Всеки триъгълник се загръща върху топката и се притиска силно ъгълчето му да залепне. С помощта на малка цедка триъгълниците се наръсват с брашно и с остър нож се правят украсителните нарези. Питата се оставя да се надигне 15-20 мин., намазва се с разбито яйце (само повърхността на топките, без листенцата) и се изпича в предварително загрята на 180С фурна до зачервяване. |