www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Djemile Karadjova на 15 Май 2014

Питка `Короната на готвачката`

Необходими продукти
20 г прясна мая
300 мл течност - по равно прясно мляко и вода
1 с.л.мед
1 ч.л.сол
1 яйце
3 с.л.олио
около 500-550 г брашно
1 яйце за намазване

Тестото беше измесено и втаса в машинката. Готовото тесто се премесва върху набрашнен плот. От него се отделя 1/4 и се разточва на кръг с диаметър малко по-малък от диаметъра на тавата, в която ще се пече питката. Поставя се в застлана с хартия тава. Останалото тесто се дели на 8 равни части, от които се оформят топки и се нареждат в кръг върху разточения пласт. С остър нож или нож за пица се изрязват 8 триъгълника, като разрезите стигат почти до края на пласта. Всеки триъгълник се загръща върху топката и се притиска силно ъгълчето му да залепне. С помощта на малка цедка триъгълниците се наръсват с брашно и с остър нож се правят украсителните нарези. Питата се оставя да се надигне 15-20 мин., намазва се с разбито яйце (само повърхността на топките, без листенцата) и се изпича в предварително загрята на 180С фурна до зачервяване.