Публикувана от Виолета Матева на 23 Април 2014
![]() | Необходими продукти 1 ч ч прясно мляко 2 пакета суха мая 100 мл топла вода за маята 2 ч л захар 2 ч л сол 3 с л олио 900 г брашно 150 г сирене 1 жълтък за намазване семена за поръсване |
Маята се разтваря в топлата вода с 2 ч. л. захар и 2 с. л. брашно и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 40 мин. От тестото се отделя топче - 1/3 от тестото за средата на питката. Останалото се разделя на 7 топчета, едното от тях се разточва и с чашка се изрязват малки кръгчета. Всяко се прегъва малко, но не през средата на две и се прищипва, за да се оформи листенцето на цветята (виж снимката за яснота). Изрязват се и 6 листенца и се оформят 6 малки топченца за средата на цветята. Останалите топки се оформят на елипса и се поставя натрошено сирене, навива се на руло, като двата края се събират и прищипват. Нареждат се в тава върху хартия за печене, около топчето в средата, в което също има сирене. Отгоре се нареждат оформените цветя и листенца. Втасва още 20-30 мин, намазваме с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в умерена фурна 170 градуса около 40 минути. Добър апетит ! |